pühapäev, 15. september 2013

Kodune hakklihapitsa

 Ajalugu:
   Pitsa sai oma alguse vanade kreeklaste ümaratest leibadest, mis olid kaetud erinevate vürtsidega ja taimsete komponentidega (sel ajal tomatitest veel ei teatud).
  Need lapikulised leivad jõudsid ka Itaaliasse Napoli linna, kus neid müüdi peaaegu igal tänavanurgal. Itaallased aga lisasid leivale tomatit ja juustu ning lõid teistsuguse lapikulise leiva ehk pitsa. 1830. aastal avati Napolis esimene pizzeria ja esiti oli pitsa vaid vaeste toit. 1889. aastal aga otsustas tollane Itaalia kuninganna Margherita ka pitsat proovida, ta sõitis Napolisse ja seal valimistati talle pitsa uue retsepti järgi, pitsal oli kolm komponenti: basiilik, tomatipasta ja mozarella (moodustavad Itaalia lipu.). Kuna peale kuninganna külastust hakkas pitsa levima ka kõrgklassis siis nimetati uus retsept, kuninganna auks, Margheritaks.


  Hakklihapitsa retsept :

 Põhi:
400grammi ehk pakk pizza põhjajahu.( Kasutasin Tartu Milli oma.)

 Kate:
600grammi hakkliha
200grammi tomatipastat
150grammi ketsupit
227grammi konservananassi ( väike karp)
1 peopesasuurune sibul
Riivjuustu tunde ja maitse järgi
Natuke kuivatatud basiilikut.
                                                                     
 Valmistamine:

   Sega taigen vastavalt pakil olevale juhisele, see on erinevatel firmadel erinev.(Muidugi kui viitsimist võib ka taigna alati ise teha.). Pane ahi ~210 kraadi peale sooja.  Kui taigen valmis rulli soovitud kujule, torka kahvliga augud sisse ja pane 1-2 minutiks ahju. Vahepeal prae hakkliha ja haki sibul, sega kokku ning lisa soola ja pipart ning basiilikut. Kõrval kausis sega omavahel kokku ketsup ja tomatipasta, lisa see hakklihale. Kanna saadud hakkliha-tomati segu pitsapõhjale ning pane umbes viieteistkümneks minutiks ahju. 15 minuti pärast lisa ananass ja juust, soovi korral ka oliive, pane veel viikeks minutiks ahju. Ja valmis ta ongi.

Minul üldiselt võtab pitsa valmistamine kokku aega ~40 minutit, aga oleneb ahjust.
 Ühest pakist pitsajahust saab kandilise ahjupannisuuruse pitsa.

Head isu!

1 kommentaar: